Alles wat je moet weten over suiker bij paarden
Ieder paard heeft suiker nodig. Voor de algehele gezondheid maar zeker ook voor het leveren van prestaties. Ieder rantsoen bevat suikers. Ook een rantsoen waarin paarden alleen ruwvoer krijgen. Te veel suiker is voor niemand goed. Het draait allemaal om de balans.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat elk rantsoen suiker bevat. Ook een rantsoen waarin paarden alleen ruwvoer krijgen want suikers komen voor in gras, alle soorten ruwvoer én krachtvoer. Suikers zijn korte keten van koolhydraten. Zetmeel is bijvoorbeeld eveneens een koolhydraat. Koolhydraten zijn voor paarden de grootste en natuurlijke bron van energie. Energie die spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Zonder suiker, geen prestaties. Suikers zijn daarom niet gevaarlijk voor paarden. Het is juist heel logisch en natuurlijk dat er koolhydraten zitten in het rantsoen van je paard. Maar een overschot aan suikers kan voor gezondheidsproblemen zorgen.
De allerbelangrijkste vuistregel is dus: geef je paard niet meer energie dan hij verbruikt.
Wat zijn suikerbronnen voor mijn paard?
Een grote bron van suikers voor paarden zijn de granen in het krachtvoer. Deze zitten boordevol zetmeel, wat omgezet wordt tot glucose. Een andere bron van suiker uit krachtvoer is melasse, afhankelijk van hoeveel er wordt toegevoegd (5-10%), kunnen ze bijdragen als glucosebron.
Heel belangrijk… vergeet het ruwvoer niet als bron van suiker. Het grootste gedeelte van het rantsoen van je paard bestaat uit ruwvoer. Ook in ruwvoer zitten suikers en zetmeel, iets dat vaak over het hoofd gezien wordt in de zoektocht naar een ‘suikerarm’ rantsoen. Feitelijk krijgen paarden hun basisbehoefte suikers binnen via ruwvoer. Voor veel paarden zijn extra suikers niet nodig bij een normale inspanning. Maar als een paard sportprestaties moet leveren kan aanvulling via krachtvoer nodig zijn. Voor topsportprestaties is aanvulling via krachtvoer zelfs essentieel.
TIP: Voer je paard maximaal 2 gr suiker en zetmeel, per kg lichaamsgewicht, per maaltijd. En geef je paard niet meer energie dan hij verbruikt.
Wanneer moet je je zorgen maken over suikers?
Bij een gezond paard is het niet nodig om je zorgen te maken over suikers. Zorg er simpelweg voor dat de energie-inname gelijk is aan de energiebehoefte.
Welke paarden zijn dan gebaat bij een rantsoen laag in suikers?
- Paarden die last hebben van terugkerende maag-darm problemen zoals maagzweren, koliek en diarree; en
- Paarden met stofwisselingsproblemen zoals:
- Insulinedysregulatie
- Obesitas
- Hoefbevangenheid
- EMS, en
- Spierziektes (PSSM, PER)
Overgewicht en daaraan gerelateerde stofwisselingsaandoeningen, zoals hoefbevangenheid, worden meestal veroorzaakt door te grote hoeveelheden suikers, in relatie tot de hoeveelheid beweging die het paard krijgt. Deze paarden zijn dus niet alleen geholpen met voeding laag in suiker, maar ook met meer beweging!
Hulp via Cavalor
Zoals jullie weten, werken wij onder andere met het merk Cavalor. We gaan wat dieper in op de producten daarvan. Welke producten van Cavalor passen bij een rantsoen laag in suiker?
Cavalor FiberForce – voor gevoelige paarden
Cavalor FiberForce is vezelrijk en bevat slechts 3% zetmeel en 5% suiker, waardoor het ideaal is voor gevoelige paarden. Meer over Cavalor Fiberforce lees je hier: https://www.smulders-diervoeders.nl/cavalor-fiberforce.html
Cavalor FiberForce Gastro – voor paarden gevoelig voor maagzweren
Cavalor FiberForce Gastro is een extra vezelrijke en smakelijke muesli - met zuurtebuffers om maagzuur te neutraliseren. Meer over Cavalor FiberForce Gastro lees je hier: https://www.smulders-diervoeders.nl/cavalor-fiberforce-gastro.html
Wil je meer weten?
Wil je weten welke hoeveelheid ruwvoer / krachtvoer past bij jouw paard op basis van jullie trainingsintensiteit? Surf dan naar eens naar www.mycavalor.com. Je kunt hier in enkele kliks inzicht krijgen in welk rantsoen bij jullie past. Stel je je vraag liever persoonlijk? Loop eens bij ons binnen, of bel ons!