Bloedluis bij kippen
De naam bloedluis klopt eigenlijk niet. Het bloeddorstige beestje is geen luis maar een mijt. De mijten planten zich razendsnel voort en kunnen 9 maanden zonder voedsel. Bloedluisbesmetting is dus een groot gevaar voor vogels. Met de juiste hygiënemaatregelen kan je besmetting voorkomen.
Tips tegen bloedluis op kippen
1) Houd het hok grondig schoon, goede hygiëne verkleint de kans op besmetting. Volg het schoonmaakschema (zie hieronder) om de maatregelen te plannen.
2) Hang zitstokken zwevend op of maak een buffer zodat bloedluizen niet naar de zitstokken kunnen kruipen.
3) Maak het kippenhok vogeldicht. Vogels die op bezoek komen nemen bloedluizen (mijten) mee.
4) Bestrijd de bloedluis. Hiervoor zijn verschillende artikelen verkrijgbaar. Let op: gebruik alleen de toegestane middelen!
5) Vraag de dierenarts om een medicijn als je kippen ziek zijn. Tegen bloedluizen bestaan diergeneesmiddelen voor kippen.
Grondige schoonmaak
Bloedluis bestrijden is lastig vanwege de grote kans op besmetting en omdat de beestjes zich snel voortplanten. Bovendien zitten de mijten verstopt in kieren waar je moeilijk bij kunt komen. Met de juiste hygiënemaatregelen kun je bloedluisbesmetting voorkomen. Hierbij een handig schoonmaakschema tegen bloedluis.
Iedere dag
- eieren rapen
- water verversen
- mestplank afkrabben
- waterbakken wassen
Wekelijks
- uitwerpselen in binnen- en buitenhok verwijderen
- zitstokken reinigen
Iedere 2 weken
- zitstokken en mestplanken schoonmaken met desinfecterend middel
- voerbakken goed schoonmaken
Maandelijks
- legnesten desinfecteren (in de winter is eens per twee maanden voldoende). Tip: leg wat tabakstelen in de legnesten. Door de sterke geur van tabakstro blijven mijten en (bloed-) luizen op afstand.
- stro verschonen in de legnesten (vaker als het snel vies wordt)
Ieder kwartaal
- bodembedekking van het nachthok geheel verschonen. Het strooisel moet altijd droog aanvoelen en mag niet ruiken naar ammoniak.
- vloer schoonmaken met een geschikt desinfecterend middel. Volg de aanwijzingen van de fabrikant.
Voedingssupplement
Sinds 2020 kun je een voedingssupplement op basis van aromatische geuren zoals kopen. Na het drinken hiervan zouden de kippen niet langer aantrekkelijk zijn voor de bloedluis.
Bron: milieucentrale.nl