Menu
EUR
De gevaren van Xylitol

De gevaren van Xylitol

Door: Karin Smulders Reacties: 0

Wisten jullie dat Xylitol (je weet wel, die zoetstof) heel gevaarlijk is voor dieren? Eerlijk gezegd wisten wij ook het fijne hier niet van. Tijd dus om wat nader onderzoek te doen en jullie op de hoogte te stellen.

Xylitol is een natuurlijke zoetstof die vaak wordt gebruikt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoep, tandpasta en gebakken goederen. Hoewel het veilig is voor mensen, kan Xylitol zeer gevaarlijk, en zelfs dodelijk (!) zijn voor dieren, vooral voor honden.

Maar waarom dan?
Wanneer honden Xylitol innemen, wordt het snel in de bloedbaan opgenomen. Dit leidt tot een sterke afgifte van insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Terwijl Xylitol de bloedsuikerspiegel bij mensen nauwelijks beïnvloedt, kan het bij honden een zeer snelle en gevaarlijke daling van hun bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) veroorzaken.

De daling van de bloedsuikerspiegel kan al binnen 10 tot 60 minuten na inname optreden en kan symptomen veroorzaken zoals zwakte, coördinatieproblemen, beven, toevallen, en in ernstige gevallen zelfs coma of de dood. En helaas zijn we er dan nog niet. Naast hypoglykemie kan Xylitol ook ernstige leverbeschadiging bij honden veroorzaken. Het exacte mechanisme is niet volledig bekend, maar leverfalen kan optreden binnen enkele uren tot dagen na blootstelling.

Symptomen van xylitolvergiftiging bij dieren:-
- Braken
- Extreme vermoeidheid
- Zwakte
- Coördinatieproblemen, wankelen,
- Toevallen
- Bewustzijnsverlies

Wat te doen bij Xylitolvergiftiging?
Als je vermoedt dat je huisdier Xylitol heeft ingenomen, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts. Probeer te achterhalen hoeveel Xylitol je huisdier heeft ingenomen en breng indien mogelijk de verpakking mee naar de dierenarts.

Xylitol is dus zeer gevaarlijk voor dieren, vooral voor honden, en het is belangrijk om producten die Xylitol bevatten buiten hun bereik te houden.

Waar zit Xylitol in? 
Xylitol zit in veel producten waar suiker wordt vervangen door zoetstoffen. Bekende voedingsproducten zijn ontbijtkoek, cola zero, kauwgom zonder suiker, tandpasta en zoetjes. Xylitol wordt op de verpakking van voedingsproducten vaak E967 genoemd.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste onze updates en aanbiedingen!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »