Je paard in conditie in de winter
Het leven op stal in de winter brengt andere routines met zich mee dan in de zomer. Zo staat je paard in de winter waarschijnlijk veel minder in de wei dan in de zomer. Ook is de kans groot dat je jouw paard geschoren hebt. En misschien herken je ze wel, de typische winterkwaaltjes zoals verminderde weerstand, mok of rotstraal. Tijd om de winter stalroutine eens onder de loep te nemen!
Ruwvoer in de winter
De meeste paarden staan in de winter minder in de wei. Ze eten dan geen of amper gras en sowieso is het gras veel armer dan in de zomer. Je paard krijgt dan dus ook minder voedingsstoffen binnen uit het gras. Daarvoor zijn paarden in de winter meer aangewezen op ruwvoer.
Hooi of voordroog is armer aan vitaminen en mineralen dan vers gras. Dat zien mensen vaak over het hoofd. Ze geven het paard in de winter evenveel ruwvoer als zomers, terwijl het paard in de koude maanden juist meer nodig heeft. Daar komt bij dat in de loop van de tijd eiwit, vitaminen en mineralen in hooi, en ook bij voordroog, verloren gaan. Dat komt omdat dit in het voorjaar en zomer van het land gehaald wordt en in de winter pas gevoerd wordt. In de tussentijd wijzigt de voedingswaarde. Je ziet dan bijvoorbeeld dat paarden in februari magerder worden of minder mooi in hun vacht zitten. Om deze tekorten aan te vullen, kun je kiezen voor een aanvullend supplement of balancer. Welke, dat is afhankelijk van het paard, de situatie en de mate van arbeid. |
Boost de weerstand
Minder beweging en minder op de weide. Tijdens de wintermaanden staan paarden vaak meer binnen. Uit het zonlicht halen paarden vitamine D. Nu de zon er minder is haalt het paard zijn behoefte aan vitamine D uit zijn rantsoen. Om te voorkomen dat je paard een tekort aan vitamine D krijgt kun je aanvullen in vitaminen en mineralen. Op stal zijn de deuren en ramen vaker gesloten. Een heerlijke omgeving voor virussen en bacteriën. De weerstand van je paard wordt in de wintermaanden flink op de proef gesteld. Door het immuunsysteem van je paard tijdens deze periode extra te ondersteunen, wordt hij minder vatbaar voor ziektes. Een extraatje voor de gezondheid kun je ook vinden in omega 3 vetzuren en extra vezels. In de winter krijgen paarden, via krachtvoer, vaak veel omega 6 vetzuren binnen. Omega 3 vetzuren kunnen ze er echter weinig uithalen en ook het hooi dat ze eten bevat minder omega 3 dan het verse gras uit de zomer. Omega 3 vetzuren zijn heel belangrijk voor de immuniteit en voor de aanmaak van omega 9 in de dikke darm. Ze zorgen voor gezondheid van binnenuit. Ook vezelrijke slobbers zijn een welkom extraatje in de wintermaanden: een bron van vezels, goed voor de darmflora en bovendien hebben paarden ook weer even wat extra te doen en knabbelen.
Heb jij het koud? Je paard niet?
Een paard kan zich veel beter aanpassen aan de weersomstandigheden dan de mens. Paarden hebben veel meer spiermassa om op te warmen en minder huid om af te koelen. Daarom is de thermo neutrale zone van paarden anders dan die van mensen. De thermo neutrale zone is de optimale temperatuur waarbij het paard het zonder deken niet te warm of niet te koud heeft. Bij paarden is dat tussen de 5 °C en 25 °C (in een gematigd klimaat). Bij mensen is de thermo neutrale zone tussen de 25°C en 30°C. Op het moment dat het kouder wordt dan de thermo neutrale zone heeft je paard extra energie nodig om zich warm te houden. Voor veel paardeneigenaren is het dan logisch om een deken op te doen, dit is echter voor paarden die continue buiten staan geen oplossing. In de wintermaanden warmen paarden zich op door de spijsvertering, dus voeren helpt om een paard warm te houden. Door het verteren van voedsel produceert een paard warmte. Dat komt door de fermentatie in de blindedarm en de dikke darm. Vooral vezels zetten dit proces in gang. Als een paard in de wintermaanden fulltime buiten staat is het bijvoeren van ruwvoer (wat veel vezels bevat) noodzakelijk. In de wintermaanden krijgen de paarden niet voldoende vezels uit het gras dat beschikbaar is.
Hoe zit het dan met geschoren paarden?
Het scheren van paarden maakt het leven van sportpaarden en ruiters makkelijker in de winter. Het paard kan zijn warmte tijdens de training makkelijker kwijt. En zal eerder droog zijn tijdens de cooling down. Door je paard te scheren wijzigt de thermo neutrale zone. Zorg er dus voor dat je je paard, na de koeling down, de juiste deken op legt afhankelijk van de buitentemperatuur. Ook goed om te beseffen is dat paarden een heel gevoelige huid hebben. Zorg voor een schone, zachte vacht. En gebruikt PH-neutrale producten om de huid te voeden en beschermen. Een neutrale PH-waarde voor een paard ligt tussen de 7,0 en 7.4.
Tot slot: winter hygiëne
Modder, vocht en urine. Op zichzelf al een element om rekening mee te houden. In combinatie extra versterkend en oorzaak van de bekende winterkwaaltjes zoals mok en rotstraal. Het behoeft dan ook geen uitleg dat de aandacht voor hygiëne en droge en schone stal in de wintermaanden wat extra aandacht kan gebruiken! En als aanvulling daarop: zorg voor een ‘winter EHBO’ kit met producten tegen mok en rotstraal zoals Cavalor MudDoc en Cavalor Dry Feet.
Bron: Cavalor