Menu
EUR
Nieuwe regels registratie paarden

Nieuwe regels registratie paarden

Door: Karin Smulders Reacties: 0

Wat verandert er voor mij als houder van een paard, pony, ezel of zebra vanaf 21 april 2021?

Houdt u paarden, pony’s, ezels of zebra’s? Dan moet u vanaf 21 april 2021 de locatie van deze dieren registreren. Ook de dieren die op deze locatie verblijven moet u registreren. De nieuwe registratieplicht staat in de Europese Diergezondheidsverordening.

Registreren van het paard
Het registreren van paarden gebeurt via het chippen in combinatie met het aanvragen van een paspoort bij een paard. Dat verloopt via paspoort uitgevende instanties (ppi). Zij mogen dit namens RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) uitgeven en registreren de gegevens van het paard in hun database. Ook zorgen zij dat de gegevens in de Nederlandse centrale database komen.

Wil je nagaan of jouw paard in de Nederlandse database geregistreerd staat? In deze zoekfunctie op mijn.rvo.nl kun je het chipnummer of levensnummer van een paard intypen om te zien welke gegevens bekend zijn. Staat het paard nog niet in de database en gaat het om een paard met een buitenlands paspoort, dan dien je het paard nog in Nederland te registreren.

Locatie registreren via RVO
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.

Door het unieke bedrijfsnummer zijn alle dierlocaties bekend. Dat is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziektecrisis. Of bij problemen voor de volksgezondheid. Op de website van RVO vindt u meer informatie over het registreren en wijzigen van de dierlocatie (UBN).

Administratie locatie bijhouden
De houder van de locatie moet op schrift of digitaal ook de administratie bijhouden van:

  • tijdelijke verplaatsingen van paardachtigen naar of van een andere locatie;
  • sterftecijfers op de locatie;
  • identificatiedocumenten van de aanwezige paardachtigen.

Wie is verantwoordelijk voor de registratie?
De houder van het paard is verantwoordelijk voor de registratie van het paard. De houder van de locatie is verantwoordelijk voor de registratie van de locatie waar paarden gehouden worden.

Wie is de houder van het paard?
De houder van het paard is degene die de dagelijkse besluitvorming heeft over het paard. In de meeste gevallen is dat de eigenaar van het paard.

Wie is de houder van een locatie?
De houder van een locatie is de eigenaar, de huurder of de bruiklener van een locatie. Verhuur je een locatie of geef je een locatie in bruikleen dan draag je daarmee de feitelijke macht over aan een ander. Gebruikt de huurder of bruiklener vervolgens de locatie om paarden te houden (van hemzelf of een ander) dan is hij de daarmee de houder van de locatie.


Meer informatie:

https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/regels-paardenhouder

Recente artikelen

10-09-2024
Weetjes over egels
28-08-2024
De gevaren van Xylitol
1 Reactie
22-07-2024
Water voor je kater
1 Reactie

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste onze updates en aanbiedingen!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »