Menu
EUR
Ongedierte bij de hond of kat: alles over wormen, vlooien en teken

Ongedierte bij de hond of kat: alles over wormen, vlooien en teken

Door: Karin Smulders Reacties: 0

Wormen
Honden en katten staan continue bloot aan besmetting van wormenlarven in de omgeving. Het huisdier neemt de larven op via de bek. De larven groeien uit tot volwassen wormen die op hun beurt weer larven uitscheiden. Die kunnen vervolgens weer door uw hond worden opgenomen waardoor de wormenbesmetting alleen maar toeneemt. Deze wormen en larven zijn niet alleen gevaarlijk voor uw huisdier, ook voor u en uw kinderen!

Hoe voorkomen ik wormen?
Het beste is om uw huisdier preventief te ontwormen met een speciaal ontwormingsmiddel. Deze hebben het breedste werkingsspectrum en zijn het veiligste. Ontworming is te koop in tabletvorm en in pastavorm.

Ook al zie je in de ontlasting niets, het is niet altijd te zien of een huisdier wormen heeft. Het is ook een misverstand dat een huisdier altijd braakt of diarree heeft bij een wormenbesmetting. Oftewel, je hond kan er kerngezond uitzien, geen klachten hebben en toch een wormbesmetting hebben. Juist omdat het zo lastig te zien is, adviseren wij om uw huisdier 4x per jaar preventief te ontwormen. Eén klein pilletje kan heel veel ellende voorkomen.

Vlooien
De angst van elke huisdier, vlooien! Deze zijn zowel actief in de zomer als het lekker warm is, maar ook tijdens de winter in onze centraal verwarmde huizen.  Een dier dat last heeft van vlooien, zal veel jeuk hebben en zichzelf krabben, met alle huidproblemen van dien. Reden dus om heel alert te zijn op deze lastige beestjes.

Warmte is een broedplaats voor vlooien. Een vlo bepaald of hij uitkomt op basis van onder andere de temperatuur. In de zomer dus buiten, en in de winter lekker binnen. Als je een volwassen vlo op je hond of kat ziet, zie je eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Een vlooienpopulatie bestaat namelijk voor slechts 5 procent uit volwassen dieren. De rest bestaat uit vlooien in wording: eitjes, larven en poppen, die vervolgens uitgroeien tot een volwassen vlo. Een vrouwtjesvlo kan tientallen eitjes per dag leggen. Zie je één vlo? Dan weet je dus dat er een heleboel in de buurt kunnen zijn. Zeker als de temperatuur hoog en de lucht vochtig is, want daar houden vlooien van.


De check op vlooien
Als je zeker wilt weten dat het om vlooien gaat, kun je voorzichtig met een fijne kam door de vacht van je hond of kat gaan. Tijdens het kammen leg je een stuk wit papier onder je hond of kat. Vallen hier zwartbruine, kleine korreltjes op? Grote kans dat je de vlooienpoepjes gevonden hebt. Leg deze korreltjes nu op een vochtig stuk keukenrol. Kleuren ze roodbruin? Dan heb je het bewijs dat het poepjes zijn van een vlo na een bloedmaaltijd.


Hoe te behandelen?
Wil je van de vlooien af, stel dan een goed plan van aanpak op om je dier van de beestjes te verlossen. Behandel niet alleen je hond of kat, maar ook alle andere huisdieren en hun leefomgeving. Er zijn verschillende middelen te koop zoals tabletten, pipetten en shampoo. Ieder met hun eigen werking. Let hierbij wel op dat je het middel dat je gebruikt afstemt op het formaat en de leeftijd van je dier, en ook op de diersoort. Vraag ons om advies, we helpen u graag!

Een goede hygiëne is belangrijk. In het geval van vlooien betekent dat regelmatig en goed stofzuigen en de stofzuigerzak regelmatig legen of weggooien en kleedjes of mandjes vaak wassen, op minimaal 60 graden.
Heeft uw hond veel vlooien of al langer last van vlooien dan is de kans groot dat er een lintwormbesmetting aanwezig is. Deze is het beste te bestrijden met Milbemax.

Gevaarlijk voor mensen?
Vlooien zijn niet zo kieskeurig. Ze kunnen naast honden en katten ook mensen bijten! Je herkent een vlooienbeet aan kleine, rode puntjes op de huid. Echt dol op mensen zijn vlooien niet, daar is onze huid te kaal voor. Ze zitten liever in de vacht van je hond of kat.

Goed om te weten

Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke hond kan vlooien krijgen. Zelfs de best verzorgde pup kan vlooien krijgen. Vaak lopen ze het buiten op en ook loslopende katten brengen veel vlooien over. Toch vlooien? Zorg ervoor dat je in huis de naden, kieren en plinten elke dag goed stofzuigt. Ook kleedjes, manden e.d. dienen gewassen te worden om herbesmetting te voorkomen. Spray daarnaast de omgeving goed in met een omgevingsspray. Twijfel? Neem contact met ons op!

Uit onderzoek is gebleken dat honden die in het eerste levensjaar vlo-vrij zijn geweest, minder risico lopen op een vlooienallergie op latere leeftijd. Nogmaals: Veel mensen weten het niet, maar er bestaat een relatie tussen de vlo en de worm. In onderstaande afbeelding staat het uitgelegd. Belangrijk dus dat je preventief de hond zowel ontwormt als ontvlooit.








Teken
Iedereen kent ze waarschijnlijk wel, die vieze bloedzuigende teken! Deze diertjes komen overal voor maar vooral in een bos- heiderijke omgeving. Het komt in Nederland steeds vaker voor dat teken ernstige ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Het is dus zaak teken zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral indien u de hond meeneemt naar het buitenland is het aan te raden uw hond goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten bestaan. Je kan teken voorkomen door je huisdier te beschermen met tablettenpipetten of speciale tekenband.

Wat kan ik doen bij teken?
Bij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft het om ziektes over te brengen. Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen en dat er geen delen achterblijven die kunnen gaan ontsteken. Het voorkomen van tekenbeten is nog beter. Dit is mogelijk met een anti-tekenband of een pipet in de nek.

Advies

Zoals al gezegd is advies erg belangrijk. Wij geven u dat graag. Wilt u vast weten welke artikelen wij onder andere verkopen ter bestrijding van wormen, vlooien en teken? Check dan onze webshop: Hond - Kat.

Recente artikelen

10-09-2024
Weetjes over egels
28-08-2024
De gevaren van Xylitol
1 Reactie
22-07-2024
Water voor je kater
1 Reactie

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste onze updates en aanbiedingen!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »