Menu
EUR
Voertips voor paarden met een slecht gebit

Voertips voor paarden met een slecht gebit

Door: Karin Smulders

Gebitsproblemen komen vaak als paarden wat ouder worden. Al vanaf een leeftijd van 15 jaar kunnen paarden problemen krijgen met het gebit. Als je de mond van een ouder paard vergelijkt met die van zijn jongere soortgenoten, is dat een wereld van verschil. Dat komt omdat de tanden en kiezen het hele leven doorgroeien.

Tanden en kiezen slijten af, doordat ze tijdens het kauwen over elkaar malen. Helaas gebeurt deze slijtage niet altijd even gelijkmatig. Daardoor kunnen randjes ontstaan die ‘haken’ worden genoemd. De kiezen glijden niet meer over elkaar, waardoor het paard niet goed meer kan kauwen en uiteindelijk zal vermageren. Er kunnen grote spleten tussen de tanden en kiezen ontstaan (diastasen) waarin voedsel blijft hangen. Hierdoor kunnen ontstekingen optreden. Soms vallen tanden of kiezen uit, waardoor het tegenoverliggende exemplaar te ver doorgroeit.

Symptomen van een slecht gebit
Er zijn verschillende symptomen die duiden op een slecht gebit bij een paard. Uitvallende tanden en kiezen zijn gemakkelijk te zien. Maar wanneer je in de mond kijkt van een paard kun je voornamelijk de tanden zien, en niet de kiezen. De mate van last die een paard van zijn gebit kan hebben, kan heel verschillend zijn. Het is daarom zeer belangrijk het gebit van je oudere paard minstens twee keer per jaar te laten controleren door een gespecialiseerde dierenarts of een erkend gebitsverzorger.  

Symptomen van gebitsproblemen:
- Conditieverlies
- Proppen maken
- Lang doen over het eten van ruwvoer
- Snel krachtvoer eten
- Kwijlen
- Spelen met eten
- Slokdarmobstructie

Symptomen gebitsproblemen in een vergevorderd stadium:
- Neusuitvloeiing
- Vieze lucht uit de mond
- Zwellingen aan de kaak of op neusbrug

Wat als mijn paard slecht kan kauwen?
Paarden die slecht kunnen kauwen hebben veel moeite met het eten van langstengelig ruwvoer. Om je paard toch voldoende vezels aan te bieden, is het raadzaam om kort gehakseld ruwvoer aan je paard te geven. Een goed voorbeeld hiervan is de Hartog Senior.

Mijn paard kan helemaal niet meer kauwen
Als je paard helemaal niet meer kan kauwen, kun je het beste aangemaakte of geweekte producten gebruiken. Hiermee voorkom je dat je paard een tekort krijgt aan bepaalde voedingsstoffen of zelfs verhongerd. Je kan kiezen voor een pulpbrok, of voor de Pavo Fibrebeet. Deze laatste is een voer speciaal voor paarden met een conditie achterstand of gewichts-problemen.

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!